“De kracht van parafraseren: Een simpele techniek waardoor escalatie tussen ouder en kind kan worden voorkomen

Lisa is druk bezig met het opruimen van de keuken terwijl haar tienerzoon, Mark, rustig tv kijkt. Lisa vraagt Mark om te helpen met de afwas, waarop Mark zonder enige aanleiding een grote mond opzet en weigert om te helpen. Lisa reageert verontwaardigd en vertelt hem dat hij niet zo brutaal moet zijn en zijn verantwoordelijkheden moet nemen. Mark wordt bozer en de situatie escaleert tot een verhitte woordenwisseling tussen moeder en zoon. Lisa weet dat ze niet kan toestaan dat haar zoon haar zo behandelt, ze probeert krachtig te reageren om haar autoriteit te handhaven, maar van binnen voelt ze zich gefrustreerd en machteloos..”

De grootste valkuil voor ouders is om in gespannen situaties impulsief te reageren vanuit hun eigen emoties, zonder zelfbeheersing en overdenking. Hierdoor kunnen we het risico lopen om de communicatie met ons kind te verbreken en in een neerwaartse spiraal van conflict te belanden, waarbij beide partijen zich niet begrepen voelen. Maar hoe kan je dat als ouder vermijden als een scala aan emoties bij je wordt getriggerd?
Als ouder vraag je je af: “Hoe kan ik mijn kind bereiken in zo’n situatie? Wat heeft mijn kind nodig om ‘normaal’ te blijven doen?” Laten we hier meteen een duidelijk antwoord op geven. Jouw kind heeft eigenlijk maar één behoefte in zo’n situatie, en dat is: Erkenning. Je kind verlangt ernaar dat je echt naar hem of haar luistert. Zelfs als hij of zij onredelijk of brutaal is, wil je kind simpelweg serieus genomen worden en gehoord worden.
Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat ik als ouder niet altijd de juiste tools had om mijn kind zich echt gehoord te laten voelen tijdens conflicten. Vaak reageerde ik vanuit mijn eigen defensieve emoties, wat de situatie alleen maar verergerde. Toen ik de techniek van het parafraseren ontdekte, veranderde alles. Vanaf dat moment voelde mijn zoon zich vaker erkend en begon hij meer te praten, waardoor de escalaties steeds zeldzamer werden. Deze positieve verandering gun ik echt elke ouder die met deze uitdagingen te maken heeft.

Parafraseren: Een simpele techniek met grote impact
Parafraseren is een eenvoudige techniek die mij enorm heeft geholpen om in verbinding te blijven met mijn zoon, zelfs tijdens de meest gespannen situaties. Het is een essentieel onderdeel van reflectief luisteren. Reflectief luisteren gaat niet alleen over het horen van de woorden van je kind, maar ook over het begrijpen van hun emoties en gevoelens.
Parafraseren betekent simpelweg dat je de woorden van je kind herhaalt, zij het met een iets andere formulering. Het is een manier om te laten zien dat je echt luistert en dat je hun perspectief begrijpt.
Het vermogen om te parafraseren helpt je als ouder om tijdens gespannen situaties een stap terug te doen en bewust te kiezen hoe je reageert. Het is cruciaal om in gespannen momenten in gesprek te blijven met je kind. Door empathisch te reageren en de woorden van je kind te herhalen, voelt het kind zich direct gehoord en serieus genomen. Zo kan je als ouder een emotionele escalatie te voorkomen.

Parafraseren in uitvoering

Het is echt mogelijk om als ouder op een effectieve manier te reageren tijdens oplopende situaties met je kind, ook als je als ouder hoog in de emoties zit. De sleutel ligt in het toepassen van parafraseren zonder noodzakelijkerwijs empathisch te zijn. Dus als het lastig is om op zo’n heftig moment empathie naar je kind te kunnen tonen, wat waarschijnlijk regelmatig het geval is, is het herhalen van de woorden van je kind zonder empathie juist de oplossing.

Stel, je kind geeft je een grote mond en jij zit meteen hoog in je emoties. Hoe reageer je als ouder: Je begint met het moeilijkste gedeelte, het onderdrukken van je eigen emoties. Houd je gezicht strak, tel in jezelf tot tien, kortom, houd jezelf onder controle. Vervolgens herhaal je bijna “mechanisch” de woorden van je kind en wacht je op de reactie. Dit is het moment waar de magie gebeurt. Het herhalen van de woorden van je kind, gevolgd door stilte, resulteert er vaak in dat je kind dat het gesprek wil voortzetten. Dat is precies wat je beoogt. Het maakt echt niet uit wat je kind zegt, als je maar het gesprek gaande houdt. Blijf de woorden herhalen of geef ze terug in je eigen woorden. Voordat je het weet, kalmeert je kind omdat het denkt te merken dat je echt luistert. Terwijl je de rust terugbrengt, krijg je ook weer grip op je eigen emoties en kun je overgaan tot een normaal empathisch gesprek.

Wat je eigenlijk doet als ouder, is een slimme truc toepassen om tijd te winnen om zo je eigen emoties onder controle te krijgen. Tegelijkertijd geef je je kind het gevoel dat het echt wordt gehoord, waardoor de spanning bij je kind afneemt. Kortom, het is gewoon briljant: twee vliegen in één klap!

Oefening baart kunst

Zoals bij elke vaardigheid is oefening essentieel voor succes. Neem de tijd om het parafraseren regelmatig te oefenen in allerlei situaties. Van alledaagse gesprekken tot uitdagende momenten. Begin het te oefenen tijdens de positieve momenten zodat je beslagen ten ijs komt bij de moeilijke situaties.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderlijke situaties waarin dit niet meteen lijkt te werken. Maar geloof me, als je eenmaal de kracht van deze aanpak begrijpt en het goed onder de knie hebt, kan het echt een wereld van verschil maken. Het is verbazingwekkend hoeveel je dan kunt ontdekken over je kind – hun gedachten, passies, en wat hen echt bezighoudt. Het is als het onthullen van een schat aan inzichten die de band tussen ouder en kind enorm versterkt.

Dus waar wacht je nog op? Hieronder staan voorbeelden van parafraseren tijdens positieve en negatieve momenten. Ga aan de slag en ontdek hoe deze simpele techniek de band met je kind kan versterken en jullie communicatie kan verbeteren. Het is echt het proberen waard!

Parafraseren tijdens positieve momenten:

Stel je voor dat een kind enthousiast thuiskomt van school en begint te vertellen over een leuke activiteit die ze op school hebben gedaan. In plaats van simpelweg te reageren met “Oh, dat klinkt leuk!”, zou een voorbeeld van reflectief parafraserend luisteren er als volgt uit kunnen zien: Kind: “Mama, vandaag hebben we in de klas een toneelstukje opgevoerd en ik mocht de hoofdrol spelen! Het was zo grappig en iedereen moest lachen!”Ouder parafraseert:  “Wow, je hebt een toneelstukje opgevoerd waarin jij de hoofdrol had! Dat vond je zeker wel heel leuk om de hoofdrol te spelen en te zien hoe de anderen moesten lachen. Wat gebeurde er precies?”

Kind: “Ik heb Josephine geholpen met haar jas aandoen!” Ouder parafraseert: “Wat goed dat je je zusje hebt geholpen met haar jas aan te doen! Je bent echt een goede grote broer/zus.”

Kind: “Ik heb tijdens de voetbaltraining zelfs een goal gescoord!” Ouder: Zo dat is knap Ouder parafraseert:  “Je hebt zelfs een goal gescoord. Daar mag je trots op zijn!”

Kind: “Ik ben van de hoge duikplank gesprongen, ook al vond ik het eng!” Ouder parafraseert:  “Je bent van de hoge duikplank gesprongen Wat knap van je dat je dat hebt gedurft! Je hebt je angst overwonnen.”

Parafraseren tijdens negatieve momenten:

“Laat me met rust! Je begrijpt er toch niets van.”Ouder: Oh nou sorry hoor, ik bedoel het alleen maar goed!”Ouder parafraseert: “Je wilt met rust gelaten worden omdat je denkt dat ik het niet begrijp… Kind: “Ja, je komt altijd met adviezen die ik niet wil horen. Het is gewoon vervelend.”Ouder parafraseert: “Dus je voelt je geïrriteerd omdat je advies krijgt dat je niet wilt horen, en dat maakt het vervelend voor je?Kind: “Precies! Ik wil gewoon dat je me begrijpt zonder meteen iets te zeggen.”Ouder parafraseert: “Ok ik je begrijp dat je niet wil dat ik  meteen advies geef. Dat is belangrijk voor je.”

“Waarom snap je het gewoon niet wat ik bedoel? Je bent zo irritant”Ouder: Oh nou dat klinkt onaardig! Ouder parafraseert: “Dus je bent gefrustreerd omdat dat ik niet begrijp wat je bedoelt en dat vind je irritant…””…stilte laten vallen Kind: “Ja, het lijkt wel alsof je altijd tegen me bent.” Ouder: “’Nou zeg ik ben er altijd voor je”’Ouder parafraseert: “Oh jij denkt dat ik altijd tegen je ben. Hoe bedoel je?” Kind: “Nou, als ik iets zeg, denk je meteen dat ik het fout heb.” Ouder parafraseert: “Jij denkt dat ik denk dat jij het vaak fout hebt?”

Ik haat het hier! Jullie zijn de ergste ouders ooit” Ouder: Zeg, doe even niet zo brutaal! Ouder parafraseert: “Je haat het hier en je vindt ons de ergste ouders ooit …””…stilte laten vallen Kind: “Ja, want jullie luisteren nooit naar wat ik wil. Alles is altijd zoals jullie het willen.” Ouder parafraseert: “Dus je voelt je gefrustreerd omdat je denkt dat we nooit luisteren? En dat het altijd op onze manier gaat?” Kind: “Precies! Het is gewoon oneerlijk.” Ouder parafraseert: “Je vindt het oneerlijk omdat je het gevoel hebt dat wij het vaak doen zoals wij het willen. Wat zou jij willen dan?”Etc

Korte voorbeelden:

Kind: “Ik wil langer op mijn tablet zitten.”Ouder: Nee nu stoppen, je zit er al te lang op en dat is niet gezondOuder parafraseert: “Jij wil langer op de ipad zitten””…stilte laten vallen …Ik begrijp dat je meer tijd wilt, we kunnen samen afspraken over hoe lang”

Kind: “Waarom hebben we niet dezelfde regels als mijn vrienden?”
Ouder parafraseert: Jij wil dezelfde regels als je vrienden”…ja Goede vraag. Laten we bespreken waarom wij bepaalde regels hebben.

Gronden

Binnen mijn praktijk kom ik niet alleen hooggevoelige kinderen tegen maar ook hooggevoelige ouders. Als het opvoeden niet makkelijk gaat is het fijn om als ouder minder gevoelig te zijn. Dit is mogelijk, door je als ouder goed te gronden. Wanneer je goed gegrond bent zit je goed in je lichaam en ben je minder gevoelig. Als ouder heb je dan meer vertrouwen, ben je niet zo snel uit balans en ben je minder kwetsbaar.

Gronden zorgt voor minder spanning en stress. Emoties kunnen beter worden losgelaten. Als je als ouder goed gegrond bent kan dat veel verschil maken in de omgang met je kind. Mocht je informatie willen over “het goed kunnen gronden” laat het mij dan gerust weten.

IMG_5567

Kindercoachpraktijk hsp Goud info@kindercoachpraktijkgoud.nl 06-26115922 Nijmegen